A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти

Дата: 06.02.2019 13:21
Кількість переглядів: 458

Триває реєстрація на безкоштовний відкритий онлайн-курс для освітян з протидії булінгу (цькування) у закладах освіти. Курс стане також у нагоді всім, хто хоче дізнатися про причини цькування, про те, як запобігати йому та як правильно вирішувати конфліктні ситуації.

Зареєструватися можна за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/register?course_id=course-v1%3AMON%2BAB101%2B2019_T2&enrollment_action=enroll

ПРО КУРС

Булінг (цькування) – тривожна тенденція, особливо для сучасного дитячого середовища. За результатами дослідження, проведеного UNICEF у 2017 році, 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу (цькування) впродовж останніх трьох місяців, а 24% дітей стали жертвами цього явища.

За даними опитування HBSC 2018 року, серед дітей віком від 10 до 17 років 35% опитаних упродовж останніх двох місяців брали участь в ображенні/приниженні або знущанні з інших, 37,9 % були жертвами образ, знущань та принижень інших підлітків.

Результати опитування U-Report відбивають найрозповсюдженіші причини булінгу (цькування): ігнорування дорослими булінгу (цькування) (39%) та особливості характеру певних дітей (26%).

Це поширена проблема в сучасному українському суспільстві, і найгостріше воно постає в освітньому середовище, де дитина проводить більшу частку свого повсякденного життя.

Мета курсу – навчити освітян розпізнавати ситуації булінгу (цькування) та вчасно і правильно реагувати на його прояви в освітньому середовищі.

Що таке булінг (цькування)? Які його прояви? Які причини та наслідки булінгу (цькування)? Як правильно реагувати вчителю/вчительці, учню/учениці, коли він/вона стають учасниками ситуації? Як організувати системну роботу з протидії та попередження булінгу (цькування) в закладі освіти? Як діагностувати наявність булінгу (цькування) в колективі? Який алгоритм дій у разі його виявленні? До кого звертатись по допомогу? Які практичні інструменти має знати кожен на випадок, якщо він/вона стає учасником булінгу (цькування) в освітньому процесі? Як вчителю вберегти себе від вигорання під час роботи з ситуацією? Як запровадити системну протидію булінгу (цькування) в закладі освіти? Які практичні інструменти створення безпечного середовища в закладі освіти? На ці та інші питання ми намагатимемось відповісти в курсі.

Якщо відеолекції, презентації, конспекти не допоможуть слухачеві знайти відповідь на його питання (з урахуванням багатоманітності нашого українського життя, це цілком можливо), учасники курсу зможуть поставити питання на форумі та отримати рекомендації чи додаткову інформацію від авторів курсу або співслухачів.

Крім того, ви можете вже зараз поставити своє питання розробникам курсу (свої питання надсилайте на адресу savytska@mon.gov.ua)

Якщо ви бажаєте знати, як правильно діяти, якщо ваша дитина стала учасником булінгу (цькування), якщо ви працюєте в закладі освіти та щодня стикаєтесь з подібними випадками та не знаєте, як це правильно зупинити та попередити, якщо ви керуєте закладом освіти і не знаєте, як створити безпечне освітнє середовище, вільне від будь-яких проявів насильства та булінгу (цькування), то цей курс для вас.

Важливо! Цей курс допоможе опанувати базові практичні знання для роботи з ситуацією булінгу (цькування) в закладі освіти та створити систему запобігання випадкам.

Цей курс підготовлений в рамках створення національної системи протидії та попередження булінгу (цькування) в закладах освіти Міністерством освіти і науки України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та українського громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів Prometheus.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень