A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Фінансування проектів польських громад у сфері водопостачання та водовідведення

Дата: 29.12.2018 11:36
Кількість переглядів: 630

Минулого тижня Мереф’янський міський голова, член Правління та голова секторальної платформи «Безпека в громадах» Асоціації ОТГ – Веніамін Сітов, відвідав з робочим візитом сусідню державу –Польщу.

Нами вже була опублікована новина щодо мети цієї поїздки. Нагадаємо! Група партнерів DESPRO, одними з яких є Асоціація ОТГ України, вирушила до сусідньої держави, аби ознайомитися з механізмами надання кредитів у сфері водопостачання та водовідведення на національному та регіональному рівнях та іншими аспектами, які пов’язані з фінансуванням проектів у цій сфері.

Група експертів з України відвідала Національний фонд охорони довкілля та управління водними ресурсами, Муніципальну компанію водопостачання та водовідведення у Варшаві та найбільші у Польщі каналізаційні споруди «Чайка». Програма візиту також включала відвідини громади Лапи, Супрасль, Бочки, спілкування із представниками Бялистоцького регіонального Фонду охорони природи та ознайомлення з діяльністю Бялистоцького водогону.

Нагальним питанням ознайомчого візиту стали бюджетні позики у сфері водопостачання та водовідведення. Партнери DESPRO мали змогу дуже детально ознайомитися з практиками надання бюджетних кредитів, від правових актів та нормативного регулювання до, власне, функціонування водогонів та водоочисних споруд у громадах Польщі, а також обмінятися досвідом з іноземними колегами та зробити висновки для своєї діяльності в Україні.

По приїзду, Веніамін Сітов поділився враженнями та набутим досвідом під час поїздки. Крім того він розповів як досвід Польщі вплине на розбудову Української держави та її об’єднаних громад.

Міський голова також повідомив, що в Польщі, досить гнучка система фінансування проектів у сфері водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод. Одна зі сторін, яка надає фінансування – це Європейський союз, друга – Національний фонд охорони довкілля та управління водними ресурсами (далі – Фонд), третя сторона – отримувач послуг (замовник). Особливу увагу привертає система фінансування Фонду. Частку коштів він надає у вигляді грантів. Другу частину фінансування він надає як позику з відсотковою ставкою до 3%. Але, якщо проект виконаний вчасно і немає зауважень, Фонд може знизити відсоток або взагалі надати безвідсотковий кредит.

Веніамін Сітов зазначив, що він, як голова секторальної платформи «Безпека в громадах» Асоціації ОТГ, переймаючи ефективний досвід сусідньої держави, буде працювати у напрямку розвитку фінансування екологічних проектів для українських громад. А також на найближчому засіданні платформи поставить питання щодо включення в плани робіт на 2019 рік розробку механізму роботи у сфері управління систем водопостачання, водовідведення та водоочисних споруд, який буде засновано на польському досвіді. «Ми будемо пропонувати Міністерству екології вносити зміни на законодавчому рівні, аби Фонди та управління водними ресурсами, які наразі існують в Україні, працювали та виконували делеговані їм повноваження ефективно та якісно. Крім того, будемо пропонувати впроваджувати на території України подібну систему кредитування в сфері водопостачання та водовідведення. Адже самотужки, без додаткового фінансування, громади не зможуть втілити ні один продуктивний проект у життя» – зазначив міський голова.

Зазначимо, що такі візити – дуже цінні для спільноти спеціалістів, які є двигунами децентралізації, і для якості системних рішень в управлінні системами водопостачання та водовідведення у регіонах України.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень