A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Чи безпечно в Мереф’янській громаді?

Дата: 19.12.2018 15:10
Кількість переглядів: 515

Питання безпеки громади, її мешканців та мешканок завжди було і залишається пріоритетним для органів місцевого самоврядування, а у сучасних умовах – набуває особливої актуальності. Реформа децентралізації, значно допомагає об’єднаним територіальним громадам, адже завдяки передачі багатьох повноважень, тепер можливо розпоряджатися більшим об'ємом коштів, формувати структурні підрозділи, готувати усю нормативну базу. І власне, безпека мешканців громади також лягає на плечі (є мірою відповідальності) саме місцевих муніципалітетів.

За декілька років децентралізації було чимало зроблено для розвитку Мереф’янської ОТГ. Так, одним із пріоритетних напрямків діяльності міської ради є створення ефективної системи управління безпекою. На сьогоднішній день, Мереф’янський міський голова очолює секторальну платформу Асоціації об’єднаних територіальних громад «Безпека у громаді» – майданчик для генерування та реалізації безпечних ініціатив територіальних громад нової формації. Також, за період впровадження реформи, у штаті Виконавчого комітету Мереф'янської міської ради створено відділ цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Відомо багато прикладів того, коли під час критичних випадків, пов'язаних з безпекою та здоров'ям громадян, грав людський фактор і допомога вчасно не встигала до місця події. Без свідків цих подій складно надалі отримати справедливість. Не так давно відбулась ситуація, коли психічно неврівноважений житель громади потрапив до одного з закладу освіти Мереф’янської громади, погрожував вчителям, а згодом перейшов до рішучих дій і наніс їм тілесні ушкодження різного ступеню. Питання безпеки дітей та організації навчального процесу в закладах освіти стало номером один в Мереф’янській громаді. Тому, задля створення безпечних умов та моніторингу стану безпеки по громаді та, в першу чергу, навчальних закладах, навесні 2016 року, почав втілюватися в життя проект Мереф'янської міської ради та Громадської організації «Агенція з розвитку та інвестицій» – «Безпечне та комфортне місто – встановлення системи відеоспостереження в місті Мерефа», в рамках концепції «Розумні міста» Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду ІІІ», який фінансується Європейським союзом та Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН).

Система відеоспостереження в Мереф’янській громаді покликана прийти на допомогу робітникам закладів освіти, для оперативного реагування на нестандартні ситуації. Єдина система відеоспостереження – це технічний комплекс рішень у галузі безпеки, що являє собою мережу об’єктів зі встановленими відеокамерами, які фіксують всі події, що відбуваються на території цих об’єктів та усередині їх і дозволяє покращити рівень громадського порядку, сприяє попередження протиправних дій та охороні прав, свобод та законних інтересів мешканців і мешканок громади.

Вже у 2017 році була завершена реалізація першого етапу проекту та закладено фундамент для подальшого встановлення єдиної системи відеоспостереження в громаді: було технічно переоснащеної серверну Мереф'янської міської ради з улаштуванням камер відеоспостереження у 4 навчальних закладах громади та об'єднаня їх в єдину систему відеоспостереження. Таким чином, особи, відповідальні за безпеку в навчальних закладах мають доступ до системи і можуть віддалено спостерігати за об'єктами з будь-якого комп'ютера та мобільного пристрою. Тобто, якщо камери зафіксують порушення та якусь загрозу життєдіяльності здобувачів освіти, працівників чи відвідувачів закладу, відповідальні особи миттєво відреагують, викликавши відповідні служби.

Звісно, реалізація такого важливого проекту потребує вагомих фінансових затрат. Загальна сума коштів реалізації першого етапу склала 765303 грн., з яких  158114 грн з бюджету громади, а 607189 грн. – грант від ЄС/ПРООН. Наразі триває заключна частина другого етапу, а саме – впровадження системи відеоспостереження в усіх закладах освіти та культури Мереф'янської міської об'єднаної територіальної громади. Станом на грудень поточного року на території закладів освіти та культури вже встановлено 63 камери, які діють як єдина система відеоспостереження. На 2019 рік заплановано реалізацію міні-проекту «Розвиток єдиної системи відеоспостереження на території Мереф’янської міської об’єднаної територіальної громади», який став переможцем обласного конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» і дозволить облаштувати камерами ще в 3 навчальні заклади громади.

Загалом, фіналом цього масштабного проекту є створення цілодобового диспетчерського пункту, до якого будуть приєднані всі камери спостереження, а це: заклади освіти та культури, комунальні заклади, місця масового скупчення людей та автомагістраль міжнародного значення Е-105, що проходить вздовж нашої громади. Створення Центру безпеки та Муніципальної варти, повинна збільшити рівень безпеки у громаді.

Варто зазначити, що 18 грудня місті Києві представники Уряду нашої країни урочисто відзначили здобутки Мереф’янської ОТГ щодо покращення рівня безпеки громади – практика «Єдина система відеоспостереження – головний вартовий безпеки у Мереф'янській ОТГ» було визначено фіналістом конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2018 році та нагороджено дипломом ІІІ ступеня.

Тож, почувши запитання «Чи безпечно у Мереф’янській громаді?» як мешканка громади, я кажу так!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень