A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Обслуговування димових та вентиляційних каналів

Дата: 17.12.2018 14:32
Кількість переглядів: 4625

Правильна робота димоходів і вентиляційних каналів впливає на нашу безпеку і здоров'я, адже найбільша кількість отруєнь чадним газом викликає саме порушення тяги. Особливо пильними повинні бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згоряння в димоходи – котлів і водонагрівачів.

При несправних димоходах і вентканалах (далі ДВК) шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. Тому ДВК-система  постійно має бути цілісною і справною. Для цього її потрібно періодично обстежувати, а в разі необхідності прочищати і ремонтувати.

Перевірка стану ДВК набуває особливої актуальності у холодну пору року. Послуги з обслуговування димарів надають спеціалізовані організації, які мають відповідні ліцензії.

Періодичність обстеження ДВК

Димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, що працюють сезонно, перевіряються один раз на рік, перед початком опалювального сезону. Якщо такі прилади працюють цілий рік – двічі на рік (навесні та восени).

Димові канали опалювально-варильних печей - не рідше 1 разу на 6 місяців (перед початком і після закінчення опалювального сезону).

Обслуговування димоходів газового обладнання з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну будівлі необхідно проводити одночасно з обслуговуванням газового обладнання по документації по експлуатації заводів-виготовлювачів.

Вентиляційні канали обслуговуються одночасно з димовими.

У зимовий період, не рідше одного разу на місяць, домовласник приватного будинку повинен проводити огляд оголовків димоходів, щоб вчасно запобігти їх обмерзання і закупорку.

Хто повинен проводити перевірку ДВК?

Напередодні опалювального сезону всі власники будинків повинні були подбати про своєчасне надання актів на ДВК до газового господарства.

Комплекс робіт із забезпечення належного функціонування димових і вентиляційних каналів виконують спеціалізовані організації, які мають на це дозвіл і ліцензію. Цих фахівців називають «пічниками». Подібні організації обслуговують димовентиляційні системи за гроші. У них є своя бухгалтерія та калькуляція. При перевірках вони повинні використовувати спеціальне обладнання і вже після виконання робіт – видавати споживачеві документ, що підтверджує оплату послуги. А щоб споживачі не брали пічників за шахраїв, керівники спецорганізації повинні заздалегідь інформувати населення про перевірку, розклеювати оголошення. Під час обходу дворів фахівці повинні пред'являти посвідчення своєї організації і пояснювати споживачам які роботи вони оплачують.

Наразі, на території Мереф’янської громади побудинкові обходи, з метою проведення перевірки стану ДВК, виконують декілька організацій. Одна з них це НВФ «Техносервіс». Представник – Вадим Ніколенко. Почтова адреса організації:, м.Харків, вул.Чеботарська, 25, 61052, Україна.

«НВФ «Техносервіс» здійснює свою діяльність близько 30 років. Фірма має відповідну ліцензію та дозвіл на перевірку димовентканалів. Під час цієї перевірки ми пред'являємо посвідчення, за сплачені Акти надаємо споживачу чек. Вартість Акту пічника наразі складає 50 грн за кожен прилад (котел, газова колонка, плита, тощо). Акт надається в будь-якому випадку: або на придатність приладу, або на його непридатність. Якщо ж прилад непридатний до експлуатації, акт перевірки, негайно передається в газове господарство для прийняття відповідних заходів по відключенню газових приладів до усунення несправностей. Після чого, пічник знов повинен здійснити його перевірку і видати Акт про придатність приладу до експлуатації» – розповідає Вадим Ніколенко про свою діяльність пічника.

Якщо домовласник приватного будинку має право самостійно проводити огляд ДВК, у будинку, що має форму власності ОСББ – проведенням перевірки займається тільки спеціалізована організація, яка має на це дозвіл і ліцензію. Аби для мешканців громади такі перевірки не були несподіванкою, працівники Мереф'янського відділення ПАТ «Харківгаз» разом із представниками спецорганізації, що перевіряє ДВК розроблюють графік проведення планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків, який узгоджують с головами ОСББ.

Що повинен перевіряти пічник?

Згідно пункту 4.5.14. Правил безпеки систем газопостачання України, при газифікації житлових і громадських будинків, повинна проводитися первинна перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів. А саме, повинні перевірятися:

«- відповідність їх будови і  застосованих матеріалів вимогам СНиП  2.04.08-87  з  урахуванням вимог Правил для димових каналів, встановлених чинним законодавством України;

- прохідність каналів (відсутність  засмічення  і  наявність нормальної тяги);

- герметичність і відокремленість;

- наявність і справність  протипожежних переділок від горючих конструкцій;

- справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщених поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;

- відсутність сажі і смоли на внутрішніх поверхнях і тріщин - на зовнішніх».

Пам'ятайте! Відповідальність за стан димових і вентиляційних каналів, в приватних будинках покладається на власників, в орендованому приміщенні – на наймача, в житлових багатоквартирних будинках – на голів ОСББ. Щоб акти перевірки були своєчасно надані до газового господарства також піклується власник. Якщо будинок має іншу форму власності (ОСББ) цим питанням займається голова об'єднання співвласників будинку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень