A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Розгляд законопроекту № 9140 про розширення можливостей органів юстиції

Дата: 09.10.2018 13:50
Кількість переглядів: 605

1 жовтня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості» № 9140.

8 жовтня до Мереф’янської громади завітала начальник управління з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Харківській області Юдіна Олена Миколаївна, аби роз’яснити деякі аспекти, викладені у зазначеному законопроекті. Зустріч відбулася у залі засідань Мереф’янської міської ради. Основна ідея проекту – запуск ініціативи Мін’юсту щодо початку роботи уповноважених осіб органу юстиції. Вони вчинятимуть найбільш поширені та затребувані нотаріальні та реєстраційні дії у селах і невеликих населених пунктах, населення яких не має нормального доступу до відповідних послуг.

Хто?

Олена Миколаївна розповіла, що згідно законопроекту нотаріальні дії відтепер зможуть вчиняти уповноважені особи органів юстиції.

Згідно запропонованого законопроекту, у новоствореній статті 61 Закону України «Про нотаріат» говориться, що «Уповноважена особа органу юстиції – це посадова особа головного управління юстиції, яка має вищу юридичну освіту, але не нижче першого рівня (бакалавр), стаж роботи у Міністерстві юстиції України, Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, на посадах безпосередньо пов'язаних з державним регулюванням, контролем або організацією нотаріату, державної реєстрації або консультантом державної нотаріальної контори не менш, як два роки, пройшла стажування в органах нотаріату та державної реєстрації не менше трьох місяців, та вчиняє нотаріальні дії встановлені статтею 361 цього Закону, а також інші дії, відмінні від нотаріальних, з метою надання їм юридичної вірогідності. Призначення на посаду уповноваженої особи органу юстиції та звільнення з цієї посади здійснюється за погодженням з Міністерством юстиції України».

Що?

У разі, якщо законопроект буде прийнято уповноважені особи органів юстиції зможуть вчиняти такі нотаріальні дії для осіб, які проживають (зареєстровані) у селах, селищах, селищах міського типу та містах районного значення:

1) посвідчувати правочини (договори купівлі-продажу, міни, дарування, довіреності);

2) видавати свідоцтва про право на спадщину;

3) видавати свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя;

4) видавати дублікати нотаріальних документів, що зберігаються у справах уповноваженої особи органу юстиції.

Де?

Начальник управління з питань нотаріату розповіла і про місце вчинення нотаріальних дій. Згідно статті № 41 Закону України «Про нотаріат» – «Нотаріальні дії вчиняються в приміщенні державної нотаріальної контори, в державному нотаріальному архіві, приміщенні, яке є робочим місцем приватного нотаріуса, чи приміщенні органу місцевого самоврядування…В окремих випадках, коли громадянин не може з'явитися в зазначені приміщення, а також коли того вимагають особливості посвідчуваного правочину, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаними приміщеннями».

Олена Миколаївна також запевнила, що даний законопроект буде стосуватися лише населення (фізичних осіб), які проживають у сільський місцевості. Тобто уповноважена особа ніяким чином не буде стосуватися дій, які пов’язані з юридичними особами.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень