A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Інформація про комплекс організаційних, лікувально-профілактичних, санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, щодо захисту населення від туберкульозу

Дата: 18.09.2018 16:40
Кількість переглядів: 910

Протитуберкульозне відділення комунального закладу охорони здоров'я «Мереф'янська районна центральна лікарня» надає інформацію про комплекс організаційних, лікувально-профілактичних, санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, щодо захисту населення Харківського району від туберкульозу.

На базі закладу здійснюється амбулаторна допомога хворим на туберкульоз, забезпечується контроль за діагностикою та веденням випадків туберкульозу, впроваджено дистанційну роботу ЦЛКК в ОПТД №1, та скайп - наради, ведеться реєстр хворих на туберкульоз в он-лайн режимі.

Соціально-економічні зрушення останніх років в Україні, зміна соціального та економічного укладів суспільства призвели до поширення захворюваності на туберкульоз до розмірів епідемії, яка з 1991 року є однією з основних медико-соціальних проблем. Нині туберкульоз в Україні, як і в Харківському району є найпоширенішою інфекційною хворобою, яка призводить до найбільшої кількості смертних випадків від інфекційної патології.

Туберкульоз - інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої до здорової людини. Головну небезпеку, з точки зору посилення інфекції становить хворий на туберкульоз легень, який кашляє.

Під час кашлю в повітря потрапляють дрібні краплі рідини, що містять бактерії. З часом, ці краплі висихають, та зменшуються в діаметрі, тим самим проникають в легені. Можливо заразитись туберкульозом, навіть після того, як людина залишила приміщення декілька годин тому. Самі небезпечні найменші часточки, які плавають у повітрі (можуть плавати декілька днів). Після проникнення в організм, збудник туберкульозу залишається там назавжди в неактивному, «сплячому» стані завдяки сильному протитуберкульозному імунітету людини. В будь-який момент, навіть за кілька років після зараження бактерії можуть «прокинутись» і тоді людина захворіє, навіть не контактуючи з хворим.

Збудник туберкульозу - дуже стійкий у зовнішньому середовищі, мікобактерія туберкульозу стійка до дії дуже низьких і дуже високих температур, кислот і спиртів, але чутлива до ультрафіолетового випромінювання, від якого гине вже через 5 хвилин (сонячне випромінювання вбиває її за 10-20 хвилин). Мікобактерію руйнують хімічні сполуки, які містять хлор або фенол, етиловий спирт. Вони дозволяють знешкодити її за 5-10 хвилин.

Кашель - це головний симптом туберкульозу, слабкість, пітливість, втрата ваги. Якщо у Вас такі симптоми негайно звертайтесь до лікаря терапевта, який в свою чергу направить Вас на аналіз мокротиння.

Найбільш вразливими до туберкульозу є: ВІЛ позитивні, хворі на цукровий діабет, хворі, які постійно приймають ліки, що пригнічують імунну систему, пацієнти з професійними захворюваннями легень, особи, які активно споживають алкоголь або наркотики.

Соціальні групи ризику до туберкульозу: біженці, бездомні, безробітні, звільнені з установ позбавлення волі, особи, які тривалий час мали сімейний або професійний контакт із хворими.

Сумісно з організацією мережа «100% життя» працює проект в Харківському районі по підтримці хворих на туберкульоз.

Проект - забезпечує постійну наявність протитуберкульозних препаратів та їх видачу задіяним в Проекті патронажним сестрам для здійснення ними контрольованого лікування пацієнтів в амбулаторних умовах у відповідності з призначеними лікарями - фтизіатрами схемами лікування. На даний момент на лікуванні знаходиться 6 хворих (по району - 21), на диспансерному обліку -  194 хворих (по району - 882), з них з активною формою туберкульозу 20 чоловік (по району - 108), бацилярних хворих - 13 чол. (по району - 70).

За 8 місяців 2018 року по м. Мерефа вперше виявлений туберкульоз у 19 осіб (по району - 44), з них МБТ+ -12 (по району 29), 1 особа - з занедбаною формою. Дітей з вперше діагностованим туберкульозом не було (по району З дітей).

Після виписки зі стаціонару хворі одержують лікування амбулаторно в протитуберкульозному відділенні Харківського району, тубсанаторіях: «Занки», «Шаровка», «Ріпки».

Що робити, щоб захистити себе від туберкульозу? Насамперед, слід тримати свою імунну систему у здоровому стані, для цього необхідно:

- правильно харчуватися (вживати білкову їжу);

- уникати перевтомлення;

- регулярно проходити тест на ВІЛ - інфекцію;

- уникати поведінки, яка підвищує ризик інфікування ВІЛ;

- частіше бувати на свіжому повітрі;

- важливо уникати тривалого перебування у закритих, непровітрюваних приміщеннях з великим скупленням людей.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень