A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

У Харківському районі зафіксовано випадок сказу у домашньої корови

Дата: 18.09.2018 13:00
Кількість переглядів: 705

12 вересня до Липецької дільниці ветеринарної лікарні звернувся мешканець с. Р.Тишки і повідомив, що його корова захворіла. При клінічному огляді ветеринарами встановлено що корова має клінічні ознаки захворювання на сказ (не може приймати корм та воду, має нервові прояви). Вже до вечора тварина загинула, патологічний матеріал направлений на дослідження за результатами якого встановлений діагноз – сказ.

Корова, яка захворіла та декілька інших корів протягом тривалого часу знаходились на прив’язі на пасовищі біля лісового масиву. Саме там вони й могли піддатися нападу диких тварин, які є джерелом інфекції. Наступного дня загинула від такого самого захворювання ще одна корова.

Спеціалістами Держпродспоживслужби, фахівцями ветеринарної медицини спільно з представниками Циркунівської сільської об’єднаного громади проводяться заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху.

З 14 вересня 2018 року на с. Р.Тишки та прилеглі мисливські угіддя накладений карантин.

Особливе занепокоєння в даному випадку викликає той факт, що молоко від хворої на сказ корови є небезпечним для людини. Держпродспоживслужбою, як одним із заходів карантинних обмежень, запропоновано заборону використання в їжу сирого молока отриманого від корів карантинної зони. Молоко від клінічно здорових тварин з неблагополучних щодо сказу ферм, гуртів, отар, табунів дозволяється використовувати в їжу людям або в корм тваринам після знезараження, методом кип’ятінням протягом 5 хвилин.

Джерелом цієї небезпечної хвороби є дикі тварини, в основному лисиці. Враховуючи природне поширення сказу тварин, заходи по боротьбі з ним здійснюються комплексно органами державної ветеринарної медицини, охорони здоров'я, житлово-комунального і лісового господарства, товариствами мисливців під керівництвом надзвичайних  протиепізоотичних комісій та органів місцевого самоврядування.

На сьогоднішній день реєструються непоодинокі випадки коли лисиці в господарських дворах кусають домашніх тварин. А далі, від домашньої тварини заразиться сказом може і людина.

Увага! Необхідно пам’ятати усім, що коли Вас вкусила тварина, або її слина потрапила на Вашу шкіру, потрібно якнайшвидше ретельно промите дане місце водою з милом, обробити краї рани розчином йоду, накласти пов’язку та звернутися за медичною допомогою.

Ще одна важлива умова – необхідно встановити особу господаря тварини, щоб можна було забезпечити ветеринарний нагляд за нею.

Необхідно уникати контактів із дикими та безпритульними тваринами, а також привчати до цього своїх дітей. Найбільш небезпечними в цьому плані є лисиці, кажани, бродячі собаки та коти.

Єдиний ефективний метод попередження – це профілактика шляхом проведення вакцинації. Тому необхідно вакцинувати проти сказу домашніх тварин, насамперед, собак та котів.

На сьогоднішній день ветеринарна служба забезпечена достатньою кількістю вакцини. Для проведення вакцинації необхідно звернутися до дільничного ветеринарного лікаря або до Харківської районної державної лікарні ветеринарної медицини, яка знаходиться у сел. Пісочин, вул. Транспортна 20, тел. 742-15-12.

 

___________

 

Довідка. Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), вона входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів.

 

 

Харківське районне управління
Головного управління
Держпрдспоживслужби
в Харківській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень