A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Колодязна вода – небезпека чи здоров’я для дітей та дорослих? Харківське районне управління Держпродспоживслужби інформує жителів Мереф'янської міської ОТГ

Дата: 14.08.2018 12:31
Кількість переглядів: 1024

Багато хто з нас сьогодні надає перевагу природним продуктам, аби зменшити вплив на організм «побічних ефектів» технологічного процесу. В перелік таких продуктів входить і питна вода, а точніше – вода з колодязів та джерел. Але природний склад такої води не завжди може бути безпечним. Вода може бути насиченою нітритами, залізом, мінеральними сполуками та нітратами. Нітрати в першу чергу є небезпечними для дітей до 3-х років життя, які перебувають на штучному вигодовуванні. Потрапляючи до організму ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію).

Дуже важливим є розташування і обладнання колодязя або джерела (вище по рельєфу та на достатній відстані від джерел забруднення (вбиралень, хліву, сільськогосподарських угідь, на яких застосовуються органічні та азотні добрива), наявність герметичного відмощення, кришки, регулярність чистки тощо).

Розміщення джерела може створювати умови для забруднення, наприклад, імовірним джерелом забруднення азотвмісними сполуками та бактеріями можуть бути туалети на вигріб та вигрібні ями, бо далеко не завжди розміри ділянок дозволяють дотриматись нормованих 20 м від них до індивідуальних колодязів та 50 м – до громадських. Не кажучи вже про бактеріальне забруднення або забруднеення пестицидами та іншими сполуками з отруйними властивостями. Не менш небезпечними для води таких джерел водопостачання є розміщені неподалік сміттєзвалища, склади отрутохімікатів, промислові підприємства, а також ділянки, де застосовуються нітратні добрива, обробки пестицидами та агрохімікатами. Також утримання самого колодязя може створювати загрозу додаткового забруднення питної води в ньому. Адже він потребує періодичної очистки, ремонту стінок та обладнання, а у випадках погіршення якості води – дезобробки. Далеко не кожен власник колодязя проводить такі заходи, не говорячи вже про громадські колодязі, багато з яких так і залишаються «безхозними».

            Органи місцевого самоврядування (міські, селищні та сільські ради) зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм, здійснювати контроль за якістю питної води, використанням та охороною джерел питного водопостачання, а також інформування населення про якість питної води та стан питного водопостачання.

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що на території району розташовано 351 джерело децентралізованого водопостачання, в жодному населеному пункті району на існуючі джерела децентралізованого водопостачання населення відсутні санітарні паспорти з подовженими термінами дії або взагалі санітарні паспорти відсутні. Не здійснюється лабораторний контроль питної води або з порушенням графіку відбору та повноти проведених досліджень. Не проводяться заходи по покращенню якості питної води.

За поточний період 2018 року Харківським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області головам міських, селищних та сільських рад надані листи з пропозиціями щодо належного утримання колодязів громадського користування та проведення лабораторного контролю якості питної води в них. За результатами перевірок рад винесено 5 приписів щодо усунення виявлених порушень, а саме забезпечити проведення лабораторного контролю якості питної води в колодязях громадського користування та оформлення санітарних паспортів.

Що ж ми можемо зробити, щоб захистити себе і своїх дітей?

Якщо ви вживаєте воду з колодязя чи джерела розташованих на власному подвір’ї – перевірити її якість можна в багатьох акредитованих лабораторіях.

Тому варто ще раз нагадати мамам немовлят – ніколи не використовуйте для приготування суміші неперевірену колодязну воду, для потреб дитини краще використовувати бутильовану воду!

Вода – це основна рідина нашого організму. То ж пильнуйте, аби вона була якісною та безпечною! Пийте чисту воду і будьте здорові!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень