A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Профілактика отруєнь грибами

Дата: 27.07.2018 15:02
Кількість переглядів: 1196

Одними з найулюбленіших страв людини є страви з грибів. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

Про отруйні властивості грибів люди знали з сивої давнини. Оповіді про отруєння грибами передавалися з покоління в покоління. Це призвело до того, що в деяких країнах Західної Європи виникла упередженість проти грибів взагалі.

Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада. Він складає майже 6 місяців, відповідно, підвищується і ризик отруєння грибами. Погодні умови в конкретному регіоні є важливим чинником, який впливає на частоту випадків отруєнь, адже від них залежить кількість зростаючих грибів. Сприятливими для вегетації грибів погодними умовами вважаються дощові дні, які незабаром змінялися теплими. Такі періоди обумовлюють збільшення збору грибів і їх вживання в їжу, відповідно, зростає і число отруєнь.

Кількість потерпілих від вживання отруйних грибів коливається рік від року. Щорічно лікарі попереджають населення про небезпеку отруєння грибами, але захворюваність і летальність при цьому не зменшуються. Токсини різних грибів по-різному діють на організм, викликаючи різні наслідки. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі людина, яка отруїлась помирає в короткі терміни. Особливо високий рівень смертності серед сільського населення, де погано налагоджена первинна медична допомога, ускладнені транспортування хворих і своєчасна їх госпіталізація.

Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди. При отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Цей гриб має гепатонефротоксичну дію: при вживанні його в їжу страждають перш за все печінка і нирки, вражаються епітелій кишечника, кардіоміоцити, центральна нервова система. Гриби гастроентеротропної дії значно менш токсичні і викликають головним чином ураження слизистої шлунково-кишкового тракту. Умовно їстівними грибами можна отруїтися при неправильному їх приготуванні, таке отруєння також часто виявляється гастроентерологічною симптоматикою.

З впевненістю можна стверджувати, що діти найбільш вразливі до дії токсинів грибів. Це пов’язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з’їдених грибів у дитини на одиницю маси тіла доводиться вища концентрація токсину, чим у дорослого, внаслідок цього при отруєнні цілих сімей у дорослих виживаність вище.

Перші ознаки отруєння грибами

Як правило, у людини, що вживала у їжу гриби, розвиваються гастроентерит або гастроентероколіт, які виявляються болем в животі, нудотою, блювотою, діареєю, аж до обезводнення організму. Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана своєчасно, то пацієнт може загинути ще на цьому етапі, до ураження печінки. При отруєнні грибами гастроентеротропного дії захворювання виявляється через дві-три години після вживання грибів і зазвичай обмежується явищами гастроентероколіту. Інші органи і системи практично не страждають, тому своєчасна і достатня деконтамінація (видалення токсину, що не всмоктався) та інші лікувальні заходи дозволяють звести до мінімуму всю симптоматику. При отруєннях грибами з гепатонефротоксичною дією перші симптоми отруєння розвиваються не раніше 6 годин з моменту вживання, іноді через 8-10 годин, рідше – до 2 - 3 діб.

Спочатку прояви також носять гастроентерологічний характер, але через деякий час може наступити так званий період уявного благополуччя, коли ознаки гастроентериту поступово зникають (особливо в умовах стаціонару після надання адекватної допомоги), стан пацієнта стабілізується. Нерідко під час цього періоду пацієнти вимагають виписати їх, оскільки відчувають себе цілком задовільно. Але при цьому динаміка біохімічних змін залишається незадовільною, особливо печінки.

Ранніми ознаками поразки гепатоцитов є зниження кількості протромбіну, трохи пізніше приєднується підвищення змісту трансаминаз, білірубіну. Ще через 10-12 годин з’являються і клінічні симптоми патології печінки – жовтяничність склер, слизистих оболонок і шкірних покривів, тяжкість і біль в правому підребер’ї, збільшення печінки і інші ознаки токсичного гепатиту.

Таким чином, діагноз отруєння грибами встановлюється за сукупними даними. Це, перш за все, факт вживання грибів в їжу, эпиданамнез, характерні клінічні особливості і біохімічні зміни. По особливостях перебігу захворювання можна з великою часткою ймовірності припустити, якими грибами отруїлась людина, і на основі цього розробити найбільш ефективну тактику лікування. На жаль, в Україні немає можливості проводити дослідження токсинів в біологічних середовищах

Профілактика отруєнь грибами

·         Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не куштуйте їх на смак

·         Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також вздовж залізниць автомобільних доріг

·         Не збирайте і вживайте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також гриби, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі

·         Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак

·         Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми

·         Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук

·         Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки

·         Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим

·         Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм

Перша допомога при отруєнні грибами нерідко грає вирішальну роль у порятунку хворого. Необхідно негайно почати промивання шлунку водою, краще за допомогою зонда слабким розчином (рожевого кольору) перманганату калія або методом штучної блювоти. Поліз але в розчин додавати активоване вугілля (карболен). Потім дають проносне (касторова олія і сольове), кілька разів ставлять очисні клізми. Після цього хворого тепло вкривають і обкладають грілками, дають пити гарячий солодкий чай, каву. Хворого слід доставити до лікувальної установи, де йому буде надана лікарська допомога, якої він потребує.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень