A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

IQ energy – як зробити свій дім енергоефективним

Дата: 26.07.2018 17:16
Кількість переглядів: 871

Відтепер українські ОСББ* мають можливість отримати гранти на утеплення в рамках програми фінансування енергоефективності IQ energy. Про це сьогодні, 26 липня 2018 року, розповів Володимир Шимкін – заступник директора програми IQ energy.

Аби детально ознайомитися з умовами надання грантового фінансування в межах програми IQ energy, до Мереф’янської міської ради завітали представники влади та голови правління ОСББ Мереф’янської міської та Нововодолазької селищної ОТГ, а також міста Чугуїв.

Програма IQ energy це Фінансовий Інструмент для сприяння удосконаленням у сфері енергоефективності в житловому секторі України у відповідності до європейських стандартів. Програму було розроблено Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) * за підтримки донорів.

Володимир Шимкін розповів присутнім, що банки партнери ЄБРР* вперше надають можливість об'єднанням ОСББ отримати фінансування в рамках зазначеної програми.

При підтримці ЄБРР один з партнерів програми IQ energy, ОТП Банк, розробив кредитний продукт для ОСББ, який спрямований на фінансування широкого спектру енергоефективних заходів, які можуть включати теплоізоляцію стін, дахів та підлог; модернізацію систем теплопостачання; установку лічильників тепла, індивідуальних теплових пунктів та багатьох інших заходів.

Позичальники, фізособи і ОСББ, які візьмуть кредити на впровадження енергозберігаючих заходів від банків партнерів і відповідатимуть критеріям участі в програмі, зможуть отримати компенсацію для покриття суми кредиту.

Розмір компенсації для ОСББ по програмі IQ energy складає 40% від суми кредиту/інвестицій. Компенсація поширюється не тільки на основну категорію, але й на послуги монтажу, а також супутні матеріали, за умови їх придбання в кредит у банку-партнера програми IQ energy. Компенсацію виплачують у євро на банківський рахунок позичальника в банку, у якому було взято кредит. Пріоритет віддаватиметься комплексними рішеннями щодо тепломодернізації багатоквартирних будинків.

Представники ОСББ, які хочуть провести модернізацію багатоквартирного житла в рамках програми, можуть звертатися до програми за електронною адресою osbb@iqenergy.org.ua.

За 2 роки роботи програми IQ energy 17 000 українських домогосподарств вже придбали в кредит енергоефективні товари і здійснили монтажні роботи на суму 450 млн. грн. (близько 14,5 млн. євро). Сукупний розмір виплаченої компенсації домогосподарствам склав близько 3,5 млн. євро.

Слід зазначити, що даний захід відбувся в рамках проведення Днів сталої енергії. Нагадаємо, що Мереф'янська міська рада з 2016 року є підписантом загальноєвропейської ініціативи «Угода Мерів». Наша громада взяла на себе добровільні зобов’язання перевершити цілі, визначені ЄС до 2030 року, зменшуючи викиди СО2 на території Мереф’янської громади щонайменше на 30 %, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. 

__________

* ОСББ – об'єднання співвласників багатоквартирних будинків

* ЄБРР – Європейським банком реконструкції та розвитку. Багатосторонній банк, діяльність якого спрямована на розвиток ринково-орієнтованої економіки та підтримку приватних і підприємницьких ініціатив у 37 країнах на трьох континентах

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень