A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Забезпечення позову у цивільному процесі (Судова практика)

Дата: 14.05.2018 14:01
Кількість переглядів: 981

Під час звернення з позовом майнового характеру в порядку цивільного судочинства позивачу, з метою  усунення ускладнень або унеможливлення виконання судового рішення після його ухвалення, потрібно звертатися до суду з заявою про забезпечення позову. 

Проте, суди при розгляді заяв про забезпечення позову ще припускають помилки. Так, у справі № 635/5416/17, провадження № 2/635/3129/2017, яка розглядається Харківським районним судом Харківської області, позивачка звернулася з заявою про забезпечення позову.

Ухвалою суду першої інстанції від 24.11.2017 р. заява про забезпечення позову була залишена без задоволення, оскільки на думку судді, матеріали заяви про забезпечення позову та матеріали позову ґрунтуються лише на припущеннях, оскільки позивачем не вказані фактичні обставини, з якими пов’язується застосування заходів забезпечення позову, доказів на підтвердження таких обставин не надано.

Постановою Апеляційного суду Харківської області від 09.01.2018 р. у справі № 635/5416/17, провадження 22-ц/790911/18  ухвалу Харківського районного суду було скасовано. Вмотивовуючи підстави скасування ухвали суду першої інстанції про відмову у забезпеченні позову, Апеляційний суд Харківської області зазначив наступне: «Статтею 151 ЦПК України передбачено, що за заявою осіб, які беруть участь у справі, суд може вжити заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Інститут забезпечення позову являє собою сукупність встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь

у справі, якщо у них існують побоювання, що виконання ухваленого у справі рішення виявиться у майбутньому утрудненим чи неможливим.

Отже, умовою застосування заходів забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може утруднити або унеможливити виконання рішення по суті позовних вимог. При цьому забезпечення позову спрямоване, перш за все, проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати, знищити або знецінити його тощо.

Зазначена правова норма прямо визначає як форму і порядок звернення до суду із клопотанням про вжиття заходів забезпечення позову, так і підстави для його забезпечення.

Цивільний процесуальний закон не зобов'язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено чи стане неможливим виконання рішення у разі задоволення позову».

Отже, враховуючи висновок Апеляційного суду Харківської області, у разі зверненні до суду з заявою про забезпечення позову достатньо лише переконливо аргументувати необхідність вжиття заходів забезпечення позову, а також вірогідність настання негативних наслідків у разі невжиття таких заходів. Окрім того, треба звернути увагу на те, що заходи забезпечення позову повинні тільки забезпечити можливість подальшого виконання рішення суду, якщо воно буде ухвалено на користь позивача. Тому, такі заходи повинні забезпечувати збалансованість інтересів сторін судового процесу та одночасно не завдавати шкоди інтересам інших осіб.

 

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Першого Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень