A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Державний виконавець відмовив у відкритті виконавчого провадження. Що робити далі?

Дата: 06.03.2018 13:40
Кількість переглядів: 7096

Державний виконавець відмовив у відкритті виконавчого провадження. Що робити далі?


Відмова державного виконавця у відкритті виконавчого провадження у зв?язку з тим, що у виконавчому листі не вказаний реєстраційний номер облікової картки платника податків боржника – достатньо широко практикується державними виконавцями.
У таких випадках державні виконавці вмотивовують відмову у відкритті виконавчого провадження, посилаючись на п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження» та на п. 6 ч. 4 ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження».
Що робити стягувачу, якщо виконавчий лист повернули стягувачу через відсутність у виконавчому документі реєстраційного номеру облікової картки платника податків боржника.
В постанові судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 25 червня 2014 року у справі № 6-62цс14 була висловлена правова позиція, яка полягає в наступному: «Частина 1 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» містить вимоги до виконавчого документа, у якому зокрема має бути зазначено й індивідуальний ідентифікаційний номер боржника (фізичної особи)».
Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 26 цього Закону у разі невідповідності змісту виконавчого листа вимогам ст. 18 державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження.
Разом із тим п. 3 ч. 3 ст. 11 Закону надає право державному виконавцю при здійсненні виконавчого провадження з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, у тому числі й конфіденційну.
Тому відсутність у виконавчому листі ідентифікаційного номера боржника не є підставою для відмови державним виконавцем у відкритті виконавчого провадження.
Звертаю увагу, що правова позиція Верховного Суду України була обґрунтована нормами попередньої редакції Закону України «Про виконавче провадження. В новій редакції Закону України «Про виконавче провадження» право державного виконавця при здійсненні виконавчого провадження з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, у тому числі й конфіденційну, закріплено в п. 3 ч. 3 ст. 18.
Суди при розгляді скарг на дії державних виконавців застосовують правову позицію Верховного Суду України, викладену у постанові судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 25 червня 2014 року у справі № 6-62цс14.
Отже, у разі відмови у відкритті виконавчого провадження і повернення виконавчого листа через відсутність у виконавчому документі реєстраційного номеру облікової картки платника податків боржника, потрібно звертатися зі скаргою на дії державного виконавця в порядку, визначеному Розділом VII Цивільного процесуального кодексу України «Судовий контроль за виконанням судових рішень». У відповідності до п. «а» ч. 1 ст. 449 ЦПК України, скарга може бути подана у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи.

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Першого Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень