A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Пам’ятка для населення щодо профілактики пташиного грипу

Дата: 21.03.2018 13:26
Кількість переглядів: 1116

Пам’ятка для населення щодо профілактики пташиного грипу


Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.
Віруси пташиного грипу не завжди заражають людей, але, починаючи з 1997 року, було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.
У більшості випадків люди заражувалися пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами (свійськими курями, качками й індиками) або з поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів.
Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м'язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань (гострий респіраторний синдром) та інших загрозливих для життя ускладнень.
Для зменшення ризику захворювання людей вірус пташиного патогенного грипу необхідно:
1. Уникати контакту з курами, качками та іншими птахами, у місцях, де були зафіксовані випадки захворювання птиці, в місцях забою, або там, де є підозра на наявність вірусу пташиного грипу. Не впускати домашню птицю в будинок. Забороняти дітям гратись з птахами або ж утримувати їх у квартирі.
Зверніть увагу на те, що інфіковані птахи можуть поширювати хворобу ще до того, як буде виявлено симптоми захворювання. Деякі птахи, такі як качки, можуть бути інфікованими та розповсюджувати хворобу і при цьому не мати ніяких симптомів.
2. Уникайте близького контакту з людьми, які вже захворіли. Якщо ви захворіли - залишайтесь вдома іабо тримайтеся на відстані від інших; закривайте ніс та рот хусткою при кашлі та чиханні, щоб запобігти передачі вірусу.
3. Мийте руки з милом.
4. Регулярно прибирайте місця утримання домашніх птахів. Прибирайте та підмітайте екскременти та залишки їжі з загону кожен день. Спалюйте або закопуйте в землю пір'я та екскременти птахів. Закопувати потрібно глибоко з використанням вапна для того, щоб тварини, які живляться падаллю, не могли розкопати такі місця.
5. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при приготуванні та вживанні в їжу м'яса птиці чи яєць.
6. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при відвідуванні птахофабрики чи інших місць, де утримується птиця. Після відвідання місць перебування птиці чи контактування з птахами помийте руки з милом, почистіть та продезінфікуйте одяг, взуття, колеса велосипеду, мотоциклу чи іншого транспортного засобу.
Перелік місць можливого скупчення перелітних птахів на території Мереф’янської територіальної громади:

  1. С.Лелюки, верхня частина лівобережної балки р. Студенок (за межами)
  2. С.Лелюки,середня частина лівобережної балки р. Студенок (за межами)
  3. С.Лелюки,нижня частина лівобережної балки р.Студенок (за межами)
  4. С.Верхня Озеряна, верхня частина лівобер. балки р. Мжа (за межами)
  5. Утківська сільська рада, с. Нижня Озеряна, середня частина лівобережної балки р. Мжа (за межами)

Зони ризику можливого високопатогенного та низькопатогенного грипу серед свійських птахів по населеним пунктам, розташованих на території Мереф’янської територіальної громади:

  1. С.Лялюки
  2. С.Верхня Озеряна
  3. С.Нижня Озеряна

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень