A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Закон про житлово-комунальні послуги

Дата: 20.11.2017 09:40
Кількість переглядів: 782

Закон про житлово-комунальні послуги


Парламент схвалив закон про житлово-комунальні послуги. Документ обіцяє навести лад у прямому і переносному сенсі у багатоквартирному житлі та карати тих, хто ігнорує сплату за «комуналку».
У четвер, 9 листопада, народні обранці у повторному другому читанні підтримали 262 голосами проект закону № 1581-д «Про житлово-комунальні послуги». Цей законопроект лежав у стінах Верховної Ради України з лютого 2015-го. Документ установлює порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг. Стосується це послуг управління, водопостачання, поводження з відходами газу, електрики. І згодом українці платитимуть не за послугу, а за її результат, тобто не просто за подачу води у червоному крані, а за подачу справді гарячої. Усе це прописуватиметься у договорі з компаніями, які ці послуги надають. Договори можна буде підписати як індивідуально, так і колективно – через ОСББ, або ж уповноважену особу.
Щодо постачання теплової енергії, у новому законі № 1581-д «Про житлово-комунальні послуги» прописано, що споживачам у багатоквартирних будинках воно буде здійснюватися згідно з договором про надання комунальної послуги з постачання теплової енергії. Так, тарифи на теплову енергію, що виробляється та поставляється за допомогою систем автономного опалення, формуватимуться і встановлюватимуться окремо для кожного багатоквартирного будинку. Однак його має бути обладнано системою автономного опалення. Крім того, буде враховано собівартість виробництва та постачання теплової енергії у таких системах, а також рентабельність суб’єкта господарювання, що провадить таку діяльність.
Поводження з відходами виводитиметься в окрему послугу. І ще одна новинка – запроваджується перевірка якості житлово-комунальних послуг. І власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, укладатимуть договори з тими підприємствами, що займатимуться вивезенням побутових відходів, та головне – забезпечуватимуть роздільне збирання непотребу.
Документ передбачає право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги, коли їх не надають або надають у неповному обсязі, зниженої якості. Наприклад, цей Закон надає право споживачу не сплачувати вартість комунальних послуг (крім теплової енергії), якщо ними він не користується за період тимчасової відсутності у приміщенні понад 30 календарних днів.
Законом встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу ЖКП – на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику. 
Та крім нових приємних можливостей цей Закон несе українцям і неприємні сюрпризи. Так, з’явиться штраф за невчасну сплату рахунків: із 1 січня 2019 року в Україні буде запроваджена пеня за прострочення оплати квитанцій ЖКГ. Пеня нараховуватиметься за кожен день після кінцевої дати оплати за послуги, становитиме 0,01 % за кожен день прострочення, тобто 100 днів «прострочки» дорівнюватимуть 1 % від суми заборгованості. За рік максимальна сума пені дорівнюватиме 3,65 %. Закон також враховує і зворотний бік, наприклад, якщо держава має заборгованість із субсидій чи пільг, то пеня нараховуватись не буде. Крім того, пеня також не нараховуватиметься, якщо роботодавець не оплатив працівнику його роботу. 
Закон «Про житлово-комунальні послуги» має запрацювати через півроку. Він є четвертим ключовим законом у реформі енергоефективності. Раніше були прийняті закони «Про енергоефективність будівель», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про Фонд енергоефективності».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень