A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

День ліквідатора у Мереф’янській громаді

Дата: 18.12.2017 09:05
Кількість переглядів: 869

День ліквідатора у Мереф’янській громаді 


Щорічно, 14 грудня - у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
У цей день вшановують людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Ця пам'ятна дата була затверджена указом президента України 10 листопада 2006 року. Зараз День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС багато хто називає просто Днем ліквідатора. 
Цей день пам'яті є скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що увійшла в число найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей - пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом на усунення наслідків аварії. Цим людям (їх, за підрахунками, було не менш 90 тисяч чоловік) довелося робити все можливе для усунення наслідків жахливої аварії, тому нашим обов’язком є збереження пам’яті про їх мужність та безцінний подвиг перед Батьківщиною.
У Мереф'янській громаді, 15-го грудня, з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, було проведено ряд заходів задля вшанування мужності та відданості ліквідаторів наслідків Чорнобильської аварії.
Усі небайдужі зібралися у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці, де заупокійну панахиду провів клірик храму ієрей Діонісій. Крім ліквідаторів та вдів ліквідаторів, до Храму також завітали: Тетяна Дядченко, секретар Мереф’янської міської ради; Руслан Дейнека, начальник відділу освіти, культури та спорту Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради; Раїса Угненко, депутат Харківської районної ради, голова жіночої ради міста та Іван Сухоставський, голова Мереф'янської міської організації «Союз. Чорнобиль. Україна». Клірик храму ієрей Діонісій звернувся до всіх присутніх та зазначив, що дуже важливо пам’ятати і вшановувати пам'ять про тих людей, які віддали своє здоров’я та життя заради інших, заради своєї Батьківщини. 
Опісля панахиди всі вирушили до пам’ятного знаку «Ліквідаторам катастрофи на Чорнобильській АЕС», який розташований на меморіальному комплексі «Батьківщина – Мати», де здійснили громадську панахиду та урочисте покладання квітів до меморіалу. До громадської панахиди також долучилися учні Комунального закладу «Мереф’янський медичний ліцей», на чолі з директором, Валентиною Коваль. 
Пізніше заходи продовжили в актовому залі Мереф’янської міської ради, де Дядченко Тетяна, Руслан Дейнека та Іван Сухоставський разом з ліквідаторами обговорили актуальні для них питання та проблеми і розглянули варіанти їх вирішення. Крім того, деякі ліквідатори були нагороджені подяками та грамотами від Мереф’янського міського голови. 
Проведені заходи дали змогу всім ще один раз зрозуміти, що ми повинні завжди пам’ятати про такі жахливі події, ми повинні завжди вшановувати пам'ять про тих людей, котрі поклали своє життя під час ліквідації цієї масштабної світової катастрофи. 
Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання. 
Дякуємо вам, шановні ліквідатори аварії на ЧАЕС, за героїзм та мужність, за сміливість та відвагу! Нехай в ваших родинах завжди панує благополуччя та спокій, мир та злагода!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень