A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Шануймо історичну пам’ять

Дата: 18.10.2017 09:01
Кількість переглядів: 967

Шануймо історичну пам’ять

Щороку все більше українців відзначають День Козацтва та вважають 14 жовтня головним чоловічим святом країни.

Вперше офіційно національне свято Дня козацтва або Дня захисників України з'явилося в календарі на жовтень 2015 року. Дата була обрана з вагомої причини. Свято Покрови пресвятої Богородиці, який відзначається 14 жовтня, був третім за важливістю (після Різдва та Великодня) для українських козаків. У цей день вони проводили Козацьку Раду, на якій обирали нового главу козацької республіки і отаманів. Саме тому, що на 14 жовтня припали одночасно два великих свята, пов'язаних з військовою мужністю козаків День захисника України також було призначено на цю дату.

Саме козаки об'єднали народ навколо однієї ідеї – домогтися незалежності і побудувати власну державу. З самого початку козацтво складалося виключно з вільних людей, які все своє життя присвятили захисту України від ворогів. Головною характеристикою козаків можна назвати, в першу чергу, демократичність. Всі козаки вважалися рівними, з рівними правами і обов'язками. Сьогодні традиції козацтва продовжують українські чоловіки, яким мужності не позичати. Українці продовжують залишатися захисниками своєї землі, володіють неймовірною силою духу і патріотизмом.

У Мереф’янській громаді шанують козацькі традиції та свята, адже вона є славетною землею, де народився кошовий отаман війська запорозького – Іван Дмитрович Сірко!

Для укріплення культурного спадку з традиціями необхідно ознайомлюватися з самого малку. Саме тому, у комунальному закладі «Мереф’янський дошкільний навчальний заклад №1» пройшов семінар для музичних керівників дошкілля, приурочений до Дня Козацтва. Дошкільнята співали пісні, танцювали, розповідали вірші та брали участь у вікторині «Запорізька Січ». Глядачі отримали масу емоцій, адже що може бути краще за маленьких україночок та козачат?

Естафету народних традицій продовжив комунальний заклад «Мереф’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №6». Учні 5 – 11 класів брали участь у Фестивалі стройової пісні, який кожен рік організовує керівництво школи.  Членами журі були почесні гості які завітали на свято: начальник відділу освіти, культури та спорту Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради Руслан Дейнека та бувший учасник бойових дій на сході України, молодший сержант Михайло Моргун. Вони і вибрали переможця. Ним став 11 клас, який дуже якісно та синхронно виконував всі рухи та співав українську пісню. Але не обминули увагою й найоригінальніший виступ 5Б класу, які під час використали реквізит – букви, з яких складалось слово «Україна». Руслан Дейнека відзначив їх виступ та подарував пам’ятні книги.

Такі заходи – це ще одна можливість нагадати підростаючому поколінню про важливість збереження традицій та вшанування пам’яті народу. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень