A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Стартувала медична реформа: яких змін чекати у 2018 році

Дата: 10.01.2018 08:50
Кількість переглядів: 720

Стартувала медична реформа: яких змін чекати у 2018 році

Від  початку цього року розпочалася обіцяна реформа медицини, за яку парламент остаточно проголосував ще 19 жовтня 2017 року. Однак законопроект №6327 довго лежав на столі президента й у Раді не обійшлося без спроб заблокувати вже ухвалений документ.

Міністерство охорони здоров'я наразі ухвалило всі необхідні документи для впровадження медреформи й написало приблизний "план робіт".

Так, чиновники планують, що від квітня 2018 року запрацює система, яку охрестили "гроші ходять за пацієнтом". Тобто зарплатня лікаря первинної ланки допомоги – сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів – залежатиме від кількості пацієнтів у кожного з них, а не від фіксованої ставки.

Система працюватиме так: кожен пацієнт (або його батьки) сам обирає лікаря, до якого хоче ходити на прийом. Разом із лікарем в електронному вигляді пацієнт укладає безтермінову електронну декларацію про обслуговування. Її можна легко перепідписати й з іншим спеціалістом.

Опісля держава в повному розмірі оплачуватиме прийоми й базовий пакет аналізів безпосередньо тій лікарні, де ви лікуєтеся. Виходить, ніби кожен окремий пацієнт сплачує за свій прийом, тільки кошти надає держава.

2018-го на одного пацієнта держава виділятиме 370 грн. Один лікар може обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів. Міністерство охорони здоров’я підрахувало, що 2018-го така практика принесе річний дохід від 740 тис. грн до 1 млн грн. Тому чиновники закликають не давати хабарів.

Медичні послуги розподіляться на два пакети:

- червоний – це послуги, які оплачуватиме сам пацієнт (наприклад, неекстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина);

- зелений пакет – послуги, які 100-відсотково оплачуватиме держава (невідкладна, первинна, паліативна допомога).

Нагадаємо, розшириться також програма "Доступні ліки": кількість безкоштовних ліків збільшиться щонайменше на 10 препаратів і з’являться дві додаткові діючі речовини для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу – лозартан і глібенкламід. У бюджеті-2018 передбачено збільшення фінансування програми на 30%, тобто 1 млрд грн.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень